Gamescom 2016 - Alles wat je moet weten voordat de beurs begint

Gamescom 2016 - Alles wat je moet weten voordat de beurs begint

Wat is Gamescom?

Gamescom is de grootste beurs van Europa op het gebied van games, consoles en game-ontwikkelaars. De grootste ontwikkelaars komen vaak met hun nieuwste games naar de beurs toe en geven een vooruitblik op het najaar en het begin van het volgende kalenderjaar.

Dit jaar wordt gamescom gehouden van 17 tot 21 augustus waarbij de eerste dag exclusief gehouden wordt voor sales en pers. Vanaf de 18e kunnen ook consumenten de beursvloer op en genieten van al het nieuws dat de gamewereld te bieden heeft.

Alle games die dit jaar aanwezig zullen zijn op gamescom kan je vinden in een eerder geschreven special.

Uiteraard zijn de grote ontwikkelaars als Activision, Bandai Namco, Bethesda, Blizzard, EA, Nintendo en Ubisoft allemaal aanwezig op de beursvloer met hun games.

Een groot verschil met bijvoorbeeld de E3 is dat gamescom vaak gericht is op de games die in het najaar van het desbetreffende jaar en het voorjaar van het volgende kalenderjaar gericht is. In 2016 kunnen we dus veel verwachten met betrekking tot bijvoorbeeld Battlefield 1FIFA 17Call of Duty Infinite Warfare en Ghost Recon Wildlands.

Gamescom 2016 - Alles wat je moet weten voordat de beurs begint - P2

VR

Een van de nieuwe en mooie ontwikkelingen in de gamewereld is natuurlijk VR. Tijdens de E3 konden we bij sommige persconferenties en booths al een klein beetje kennismaken met de wereld van VR door bijvoorbeeld Eagle Flight en Hover Junkers.

Op gamescom 2016 zal er uiteraard meer van VR te zien zijn. Zo is HP in ieder geval aanwezig met een nieuwe VR PC, de Omen X VR PC. Ook heeft Ubisoft aangegeven Eagle Flight en Star Trek Bridge Commander mee te nemen naar gamescom. Deze games zullen beiden speelbaar zijn tijdens de beurs.

Ook Oculus Rift zal aanwezig zijn op gamescom 2016 met een eigen booth. Hier zullen waarschijnlijk ook speelbare games te vinden zijn, maar het is niet bekend wat Oculus Rift gaat tonen tijdens gamescom 2016.

Een andere grote VR speler die we niet mogen missen is PlayStation VR. De release van de PlayStation VR is slechts twee maanden verwijderd vanaf het moment dat gamescom begint, dus de aanwezigheid van PlayStation VR is zo goed als zeker. En aangezien er verschillende PlayStation VR games aanwezig zullen zijn op gamescom 2016 zoals Farpoint, Star Trek Bridge Commander en Batman Arkham VR is het zeer waarschijnlijk dat PlayStation VR te zien, en wellicht ook te spelen zal zijn tijdens gamescom 2016.

Gamescom 2016 - Alles wat je moet weten voordat de beurs begint - P3

EA persconferentie

EA zal dit jaar de enige ontwikkelaar zijn die tijdens gamescom een grote persconferentie zal gaan houden. Voorgaande jaren hield bijna elke ontwikkelaar tijdens gamescom een persconferentie waarin ze vooruitblikte op de aankomende periode. Sinds vorig jaar is het aantal persconferenties tijdens gamescom enorm gedaald.

Dit jaar is EA dus nog de enige die met een echte persconferentie zal gaan komen, maar zelfs deze wordt niet tijdens de beurs zelf gehouden. Net als bij de E3 zal EA een presentatie geven de dag voordat de beurs begint, op 17 augustus om zeven uur in de avond. Wat hier besproken gaat worden is uiteraard niet bekend, maar gezien de plannen van EA voor de aankomende tijd is het niet meer dan logisch dat ze zal gaan spreken over de aankomende Star Wars Battlefront 2, Battlefield 1, FIFA 17, Mass Effect Andromeda en Titanfall 2.

Het was al aangekondigd dat na gamescom de Battlefield 1 beta van start zal gaan. Waarschijnlijk zal er tijdens de EA persconferentie hier dan ook meer duidelijk over worden. Ook is er een tweet verschenen waarin de komst van een nieuwe trailer wordt aangekondigd voor Battlefield 1.

Tijdens de E3 werd heel kort Star Wars Battlefront 2 aangekondigd. Er was op dat moment nog niks te zien van de game, hopelijk komt daar eind deze maand verandering in.

Van de overige games hebben we inmiddels al wat trailers, gameplay en behind the scenes gezien. Gezien de release van FIFA 17 vlak na gamescom 2016 gepland staat verwachten we dat we in ieder geval van deze game nog wel wat zullen gaan zien. De nieuwe carrieremodus, The Journey, is slechts kort toegelicht tijdens de E3 en veel mensen zijn benieuwd naar meer informatie over deze modus.

Gamescom 2016 - Alles wat je moet weten voordat de beurs begint - P4

Holland paviljoen

Sinds het begin van gamescom is er een speciaal gebied dat volledig bestaat uit Nederlandse ontwikkelaars en jong talent. Zo ook dit jaar is dit gebied weer aanwezig. De booth heet het Holland Paviljoen en biedt ruimte aan 15 Nederlandse ontwikkelaars en projecten. Dit jaar zijn onder andere Iceberg Interactive, SOEDESCO, Little Chicken, CoolGames, Gamious en iOU aanwezig.

Naast deze ontwikkelaars is er ruimte voor negen onafhankelijke jonge ontwikkelaars die via het Creative Industries Fund NL een plek hebben gekregen in de booth. Dit jaar zijn dit de volgende;

 • Tivaru: presenteert Kabounce
 • Codalyn: presenteert Stable Orbit
 • Rusty Lake: presenteert Rusty Lake Hotel
 • Grotman: presenteert Tribal & Error
 • Illusive Games: presenteert Circles
 • Napalmtree Studios: presenteert Tied Together
 • TurtleBlaze: presenteert Intergalactic Road Warriors
 • Pillo Games: presenteert Pillo Games
 • Arcane Circus: presenteert Crap! I'm Broke: Out of Pocket
Gamescom 2016 - Alles wat je moet weten voordat de beurs begint - P5

Al het andere naast de games

Gamescom draait niet alleen om games. Tijdens de beurs zijn er genoeg andere dingen te zien, te doen en te beleven. Zo is er een groot buitenterrein waar dit jaar een strand is waar bezoekers even tot rust kunnen komen alvorens zij zich kunnen begeven naar een Red Bull demo show van een aantal professionele motorcrossers. Daarnaast is er nog een skatekampioenschap waarbij profesionele skaters uit Duitsland het tegen elkaar opnemen.

Ook binnen is er naast de games genoeg te beleven. Zo kunnen bezoekers laser gamen, meedoen aan een RC drift kampioenschap of een kijkje nemen bij het International German Casemod Championship. Hier gaan zes teams de strijd met elkaar aan om binnen 24 uur een exclusief en uniek kunstwerk te maken uit standaard onderdelen.

Ook voor de kleintjes en de vaders en moeders die van gamen houden biedt gamescom 2016 genoeg. Zo is er een speciaal family & friends gebied waar verschillende evenementen gehouden worden voor jong en oud.

En er is er een headis competitie. Headis is een variant van tafeltennis waarbij er met het hoofd en een voetbal gespeeld wordt. Er is ook een groot gebied waar retro games gespeeld kunnen worden, een juniors club waar allerlei activiteiten te doen zijn voor de aller jongste bezoekers.

Gamescom 2016 - Alles wat je moet weten voordat de beurs begint - P6

Wat er niet is

Hoewel gamescom 2016 boordevol nieuwe games, consoles, en andere activiteiten zit, is er ook altijd een aantal afwezigen. Zoals al eerder genoemd zullen er dit jaar bijna geen persconferenties zijn. En ook zullen de nieuwe consoles van Nintendo, Sony en Microsoft niet aanwezig zijn.

De Nintendo NX staat gepland om in productie te gaan ergens in het voorjaar van 2017, dus tot die tijd zullen we nog even moeten wachten totdat we de eerste blikken op deze console kunnen werpen.

Ook de Xbox Scorpio en de PlayStation Neo zullen niet aanwezig zijn op gamescom 2016. De Xbox Scorpio zal evenals de Nintendo NX pas in 2017 in productie gaan, vandaar dat gamescom 2016 het zonder deze console zal moeten stellen. De PlayStation Neo zal ook hoogstwaarschijnlijk niet aanwezig zijn op de beurs. Zeker gezien het feit dat Sony geen persconferentie zal houden is het onwaarschijnlijk dat de console hier voor het eerst getoond zal worden.

Gamescom 2016 - Alles wat je moet weten voordat de beurs begint - P7

Cosplay

Gamescom gaat altijd gepaard met grote aantallen cosplayers die op de beurs te vinden zijn. Naast de bezoeker die het leuk vindt om zichzelf uit te dossen als zijn of haar favoriete game, anime, film of cartoon figuur is er op gamescom 2016 ook heuse cosplay wedstrijd te vinden.

Deze wedstrijd is onderverdeeld in verschillende categorieën;

 • “best cosplay” – Het kostuum met de beste waardering 
 • “best dress” – beste handwerk (naaiwerk, borduurwerk et cetera)
 • “best armour/weapon” - beste armour of wapen
 • „best SFX“ – beste special effects zoals belichting, stelten, vleugels, constructie, make up et cetera.
 • “best original design” – beste design van een origineel karakter
 • „best group“ - beste cosplay groep

Dit jaar zijn er door de aangeschepte veiligheidsmaatregelen geen namaakwapens toegestaan op de beursvloer. Tijdens de competitie is het wel toegestaan om deze wapens mee te nemen. Deze mogen alleen op het podium gedragen worden.

Gamescom 2016 - Alles wat je moet weten voordat de beurs begint - P8

Beveiliging

de beveiliging op gamescom 2016 is behoorlijk aangescherpt door de gebeurtenissen in Duitsland van de afgelopen paar weken. Bezoekers, zowel consumenten, pers als verkoopmedewerkers, wordt gevraagd tassen en rugzakken thuis te laten. Het is niet verboden een tas mee te nemen, maar vanwege het grondig moeten onderzoeken van de tas kan hierdoor de wachttijd hard oplopen.

Daarnaast zullen de cosplayers, zoals op de vorige pagina beschreven, geen namaak wapens mogen dragen. Verder zullen alle bezoekers van gamescom bij het binnentreden van de conventiehallen verder geïnformeerd worden over mogelijke veiligheidsmaatregelen mocht er tijdens de beurs iets gebeuren waardoor snel en effectief handelen nodig is.

Bron: XGN.nl

Geplaatst op 2016-08-11 Home, Games & Consoles 0 1281

REAGERENLaat een reactie achter

U moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.

ARCHIEF

Laatste reacties

Geen reacties

Artikel zoeken

Vergelijk 0
Vorige
Volgende